Leeuwarden Lonkt

OPNIEUW TE BEWONDEREN!!

vanaf 06 mei alle zaterdagen en zondagen in MEI 2018 | 14.00 - 17.00 uur

 

 

LEEUWARDEN LONKT
Fotobeelden vanaf de 16e eeuw

De expositie ‘Leeuwarden Lonkt’ is speciaal gemaakt als opstap naar het jaar 2018 dat Leeuwarden zich Culturele Hoofdstad mag noemen. Samen met Jan-Dirk van Ravesteijn - theatermaker, organisator en exploitant van het prachtige Jugendstil kleintheater De vier Pelikanen - is deze serie werkelijkheid geworden.
 
Leeuwarden heeft de afgelopen eeuwen veel beroemdheden voortgebracht die de stad en de provincie op de kaart hebben gezet. Een aantal van deze kopstukken vertelt in het daglicht van nu, het verhaal van toen.

Jan-Dirk van Ravesteijn en Maartje Roos zijn drie jaar geleden begonnen met het vormgeven van de eerste ideeën. Het resultaat is een unieke fotokunst-expositie, welke in 2018 andere steden in Nederland zal aandoen. Op eigen initiatief willen Maartje en Jan-Dirk op deze manier de Culturele Hoofdstad buiten de provincie promoten. En ze willen jongeren interesseren voor de historie van de stad, door de geschiedenis op een bijzondere wijze zichtbaar te maken.

Maartje Roos heeft fragmenten uit het leven van beroemde Leeuwarders op eigentijdse wijze in beeld gebracht. Herkenbare locaties en elementen van de huidige stad, zijn gebruikt om terug te gaan in de tijd. Zo is bijvoorbeeld het Stadhouderlijk Hof te zien in oude gedaante, door gebruik te maken van moderne fototechnieken en de nog aanwezige onderdelen van gebouwen in de stad.


In totaal hebben, tot nu toe, 33 figuranten geposeerd in historische kostuums. Zijn er drie honden, drie paarden, een kat en vogels voor de lens verschenen. Mocht bij hoge uitzondering in de Stijlkamer van het Princessehof gefotografeerd worden. Moest er speciaal balletkleding gemaakt worden. En is het een hele zoektocht geweest om de juiste balletzaal, kinderwagen, vleugel, spiegel en auto uit desbetreffende tijdsgeest te krijgen. Zelfs de daadwerkelijke inboedel van Troelstra werden voor het eerst na vijftien jaar weer uitgepakt uit de opslag van Tresoar in Winschoten.

Het publiek ziet in de Jugendstil zaal van Kleintheater De vier Pelikanen op een verassende en intieme sfeer fragmenten uit het leven van Greetje Zelle (Mata Hari), Willem Lodewijk en zijn Anna, Marijke Meu en Johan Herman Knoop, Pieter Jelles Troelstra en Nienke van Hichtum, Slauerhoff, Saskia van Uylenburgh en Rembrandt. Alle fragmenten spelen zich af in Leeuwarden. 

STEUN ONS!
Verbind kunst, theater, historie en educatie
 

De nalatenschap van de geschiedenis

Wij willen vooral ook jongeren interesseren voor de historie van de stad.
De historische figuren komen zo nu en dan tot leven en geven, in samenwerking met Van Ravesteijn Theater & Events, acte de présence in Kleintheater De vier Pelikanen en op onderwijsinstellingen.

Steun ons en verbind kunst, theater, historie en educatie!

Het is de bedoeling dat er een educatief boekje verschijnt met de fotobeelden en monologen van de beroemdheden. Daar is alleen wel geld voor
nodig. Met de aanschaf van de speciale uitgave van deze fotokunstwerken heeft u niet alleen een prachtig en uniek kunstwerk aan de muur, maar steunt u ook dit project.

De fotokunstwerken zijn te bezichtigen in De vier pelikanen in Leeuwarden.
Tweebaksmarkt 48

vanaf 06 mei alle zaterdagen en zondagen in mei 2018 | 14.00 - 17.00 uur

Jan-Dirk van Ravesteijn 06-55551621
Maartje Roos 06-44194707