Terug naar de toekomst

13 september t/m 10 november 2019

Opening
13 september a.s. om 20.00 uur gaat Kunstruimte Het Langhuis met artistiek fotograaf Maartje Roos, geïnspireerd door de 17e eeuwse kunstschilder Gerard ter Borch (1617) uit Zwolle, ‘Terug naar de Toekomst’.

Zwolse fotosessies. Maartje Roos heeft de opdracht gekregen de 17eeuwse kunstschilder Ter Borch te portretteren of te verbeelden. De prachtige genrestukken van Ter Borch heeft Maartje als inspiratiebron gebruikt.
Het Vrouwenhuis speelt een belangrijke rol als locatie maar ook de Sassenpoort en het Stadhuis zijn op verschillende manieren ingezet. De Zwolse Jeroen van Doornik (Kunstenaar en nachtburgemeester) en Maritte Leystra (illustrator Studio Maritte) figureren tegen deze achtergrond.
De fotosessies vormen de basis voor een intensieve digitale nabewerking die alle gemaakte beelden met elkaar verbindt en daarmee ook gelijk het heden en het verleden.

Gerard Ter Borch tot leven gewekt De Barok is voor Gerard ter Borch de tijd waarin hij werkte en leefde, voor Maartje één van de inspiratiebronnen uit de Nederlandse geschiedenis. Haar werk is dus sterk historiserend maar is geen geschiedenisles. Met eigentijdse media roept ze een sfeer op uit een soort collectief geheugen.

Naast de Ter Borch opdracht is er een selectie van maar liefst 11 werken uit haar bestaande collectie gemaakt die voorzichtige raakvlakken hebben met Zwolle, qua sfeer. Als je denkt aan raakvlakken moet je het zoeken in tijdsbeelden en overeenkomstige architectuur. Verder zijn alle overeenkomsten louter op toeval berust.

Het Langhuis toont met dit project aan dat het naast experimenteel podium ook een verbinder is. Een verbinder in tijd maar ook een verbinder tussen het Zwolse culturele erfgoed en de hedendaagse kunst. Tevens is dit het eerste ‘eigen’ project na een lange periode van relatieve stilte rondom het Langhuis.

Tijdens de opening op vrijdag de 13e september zal er een, speciale op Maartje Roos haar werk geïnspireerde, muziekcompositie van Dennis van Tilburg en Patricia Swart uitgevoerd worden.