6 mei t/m 27 mei in kleintheater De vier Pelikanen in Leeuwarden

Voor het eerst wordt het gehele gebouw  “De Utrecht” opengesteld voor publiek! Sinds 2013 is dit het kleinste Jugendstil-theater van Europa. Vanwege de aankomende restauratie en verbouwing hebben de eigenaars en het bestuur besloten eenmalig de monumentale zolder en kantoorruimte open te stellen.

Het publiek zal door de vrijwilligers in grote lijnen worden verteld wat de plannen zijn van restauratie en verbouw. Het is een omvangrijke klus dat het gebouw voor de toekomst als monument en theater waarborgt en toch de functionaliteit vergroot.

Tijdens deze openstelling zullen er twee exposities door het hele gebouw te zien zijn. De succesvolle expositie ‘Leeuwarden Lonkt’ van Maartje Roos komt terug. Met foto-beelden van beroemde Leeuwarders vanaf de zestiende eeuw. En kunstenaar Ton Aartsen toont door het hele gebouw twaalf portretten onder de titel “acteurs”.

Ton Aartsen was de eerste kunstenaar die vijf jaar geleden exposeerde in het theater. Maartje is de laatste. Ze kennen elkaar van de Fotoacademie te Groningen. Ton gaf er les. Maartje studeerde er Cum Laude af. Nu kruisen hun paden elkaar weer in De vier Pelikanen.

 

 

Maartje en Ton bewerken beide foto’s op hun eigen manier. Maartje schildert digitaal. Ton gebruikt verf en andere materialen. Dit contrast laat twee generaties zien die op verschillende, indrukwekkende, manieren met fotografie bezig zijn.

Ton zegt zelf over “Acteurs” :
Sommige mensen is het gegeven om uit hun persoonlijkheid te stappen en een andere persoon te “spelen”. Vaak bewust zoals acteurs dat doen maar soms ook als een pathologisch verschijnsel, zoals MPS Multi persoonlijkheid stoornis. In het eerste geval heb ik daar een grote bewondering voor en het laatste geval vind ik dat fascinerend hoe dat er eruit ziet. Vanwege de privacy beperkt ik me in dit concept tot het uitwerken van de gespeelde rollen die mensen spelen. Wat ik wil laten zien is vooral de tweedeling in het portret, de persoon als individu en het karakter dat gespeeld wordt. Maar ook het verhaal dat daarmee zichtbaar wordt.

Vanaf zondag 6 mei a.s. 14.00 uur | Kunstenaars aanwezig!
Daarna elke zaterdag en zondag in mei tussen 14.00 en 17.00 uur.

 

Leeuwarden Lonkt MEI2018 LR