Fotokunst | Kunst kopen

Alle fotokunstwerken zijn gelimiteerd in exclusieve edities en voorzien van Certificaat van Echtheid.

Per fotobeeld variëren de edities. Alleen de hoge oplages zijn ook als een losse print (om zelf in te lijsten) verkrijgbaar, meestal ga ik uit van een prachtig compleet kunstwerk om direct op te hangen. De fotokunstwerken zijn op exposities zichtbaar. Uiteraard bent u ook van harte welkom in mijn werkruimte/atelier thuis in Heerenveen | Oranjewoud! Ik heb altijd wel iets om te kunnen laten zien. Wel graag even een afspraak maken van te voren. Dan zet ik de koffie en/of thee klaar. Neem ook gerust contact op als u graag een specifiek werk zou willen zien of u graag wilt weten welke werken en uitvoeringen er op een expositie te zien zijn. Nog even een tip! Ik woon op loopafstand van Museum Belvédère. Zeker ook altijd een bezoek waard.

Iedere foto is uniek, ieder interieur is uniek en op iedere locatie past een ander kunstwerk. Ook het formaat en de afwerking van het fotobeeld bepaald hoe het kunstwerk het beste tot zijn recht komt.

Ik werk met twee gelimiteerde oplages per fotobeeld:

 • Klein Formaat
  tot 60 / 65 cm langste kant
 • Groot Formaat
  vanaf 80 cm langste kant

De totale oplages staan vermeld bij elke afbeelding in de fotokunstcollectie

Heeft u een mooi werk gezien maar het formaat of de uitvoering is niet geheel hoe het in uw interieur past? Geen probleem. De fotobeelden zijn, binnen de beschikbare edities, geheel naar ùw wens te vervaardigen! Neem gerust contact op.

 

Van digitaal beeld naar kunstwerk aan de muur

Hier verder onder vindt een paar voorbeelden van uitvoeringen, dit is wat uitleg over de gebruikte termen. Helemaal onder de voorbeelden vindt u nog uitleg/verschil over lambda- en pigmentprint.

 • Giclée | Fine Art pigmentprint
  Pigmentprint op Canson Rag Photographique (is een papier 100% katoen van museum kwaliteit voor numerieke kunstdruk) met speciale verniscoating op dibond met ophangprofiel en eventueel in (bak)lijst (zonder glas!)
 • Diasec® | plexiglas
  Pigmentprint (Canson Platine) op dibond met ophangprofiel afgewerkt met TruLife - hoogglans en niet reflecterend (museum)plexiglas

Diasec® is het verlijmen van foto’s met de beeldzijde achter plexiglas. Vervolgens wordt er achter het Diasec® paneel een achterzijde van dibond en tenslotte wordt het totale paneel afgewerkt met een ophangframe of in een (handmade) lijst. Tevens functioneert Diasec® als bescherming van het beeldmateriaal tegen luchtvervuiling, vroegtijdige veroudering en in hoge mate tegen UV straling.

Een uniek kunstwerk door vaklui met passie gemaakt

De fotokunstwerken worden geproduceerd in vaklaboratoria die hoge kwaliteitseisen combineren met passie voor het vak. Ik werk met de volgende partijen samen om er een fantastisch uniek en speciaal kunstwerk van te maken:

 

 

 

 

 

 

VOORBEELDEN

Giclée | pigmentprint met verniscoating in notenhouten baklijst

Giclée | pigmentprint met verniscoating in persoonlijke lijst

Giclée | pigmentprint met verniscoating in Lindehoutenbaklijst (op kleur)

Lambda- of pigmentprint met TruLife (museum)plexiglas op dibond met ophangsysteem

Pigmentprint ingelijst met passe-partout

Giclée | pigmentprint met verniscoating in notenhoutenbaklijst (breed)

Giclée | pigmentprint met verniscoating in notenhoutenbaklijst (breed)

Giclée | pigmentprint met verniscoating in notenhouten baklijst (smal)

Giclée | pigmentprint met verniscoating in notenhouten baklijst (smal)

Pigmentprint in lijst met ART (museum | ontspiegeld) glas

Pigmentprint in lijst met ART (museum | ontspiegeld) glas

Giclée | pigmentprint met verniscoating | op dibond met ophangsysteem

Pigmentprint zwevend ingelijst achter museumglas

Pigmentprint zwevend ingelijst achter museumglas

 

Oudere versies kunnen op Lambda-print zijn vervaardigd. Tegenwoordig werk ik alleen nog maar met pigmentprints. Hieronder nog wel even het verschil tussen Lambda-print en Pigment-print

De lambda print is een chemische print. Het digitale bestand wordt digitaal gestuurd belicht door een laser, maar het papier wordt met een chemisch procédé ontwikkeld. Op vrijwel dezelfde wijze als traditionele fotografische afdrukken ontwikkeld worden door middel van een fotobelichter en negatieven in een donkere kamer. Hierdoor krijgt de print een authentiek fotografische look & feel.

Musea, galerieën, kunstenaars en verzamelaars kiezen / kozen voor deze techniek om de realistische weergave en langdurige kleurechtheid van 75 jaar in archivering. De laatste decennia is de techniek van de pigmentprint steeds verder doorontwikkeld. Volgens laatste onderzoeken hebben de afdrukken een houdbaarheid van 100 jaar en zelfs meer.

Pigmentprint | Giclée is afgeleid van het Franse werkwoord ‘gicler’, dat stralen of vernevelen betekent. 
Bij deze techniek worden hoogwaardige inkten in verschillende kleurlagen aangebracht op speciaal kunstdrukpapier (fine art papier). Speciale watergedragen archival-inkten zorgen voor een lange houdbaarheid. Het kleurenspectrum is zeer hoog. De giclée kunstdruk voldoet aan de hoogste eisen die door kunstenaars, musea, galerieën en kunstverzamelaars aan reproducties worden gesteld.

Het verschil in lambda-print of pigmentprint zit dus zowel in het procédé als in de gebruikte wel of niet lichtgevoelige papier. Het kleurbereik is bij een pigmentprint groter dan bij een lambda-print. De lambda-print is duidelijker een foto, glanzend en contrastrijk.
De papiersoort op zich heeft ook nog weer invloed. Ik gebruik voor mijn giclée's het 'Canson Rag Photographique' papier wat een mooie, beetje ruwe en matte uitstraling heeft die doet denken aan een schilderijdoek.

 

artistiek fotograaf | kunstfotograaf

Maartje haar werkwijze is te vergelijken met de schilderkunst. Een kunstschilder kan zich bij het schilderen van bijvoorbeeld een landschap aan de werkelijkheid houden maar kan ook onderdelen toevoegen of weg laten. Hiermee wordt de betekenis en compositie van het schilderij, of in dit geval het fotobeeld bepaald. Met het componeren van diverse beeldelementen (altijd eigen geschoten materiaal) kan Maartje Roos een uniek werk neerzetten en haar eigen verhaal vertellen.

Identiteit, natuur en historie is een terugkerend thema in haar werk. Ze legt vast hoe bepaalde mensen, gebouwen, en andere dingen eruit zagen in hun glorietijd en vraagt zich daarbij af wat voor effect het heeft gehad op de wereld van nu.