Cultuurfonds Magazine

Schilderen met de camera

Interview in het Cultuurfonds Magazine van winter 2023/2024, in de rubriek ‘SUCCES!’ door Ellen Segeren.

Je maakt fotografische kunst.
Wat is hiervan de oorsprong?

“Als meisje tekende ik graag dingen na en ik combineerde mijn tekeningen met kaarten en andere afbeeldingen. Ik was erg bezig met details. Mijn vader had een reclamebureau en ging vaak mee met de fotograaf. En hij had zelf ook een spiegelrefexcamera. Op zondag ging ik vaak met hem op pad. Dan liet hij mij het rolletje in de camera doen en zo, maar hij leerde me ook kijken. Hij zei bijvoorbeeld: jij hebt twee ogen, de camera maar één. Ook leerde hij me hoe je met het diafragma dingen scherp en onscherp maakt. Dat leren kijken is voor mijn ontwikkeling heel belangrijk geweest.’

Die verhalende beelden, hoe ben
je daarop gekomen?

“ik heb eerst mbo-foto-opleiding gedaan en daarna heel even de kunstacademie, om vervolgens naar de Fotoacademie te gaan. Al tijdens mijn opleiding werkte ik voor een paar kranten. Ik deed sport- en persfotografie. Maar voor mijn foto’s wilde ik een andere insteek dan standaard. Ik experimenteerde bijvoorbeeld met flitsters, dat deden anderen niet. Maar de sfeer die ik wilde maken, kon ik niet kwijt in foto’s van bijvoorbeeld voetbal. Op de academie kregen we opdrachten, en over mijn werk zeiden ze: waar zien we Maartje nou eigenlijk in? Dus ging ik op zoek. Het leek mij leuk om tekenen te combineren met fotografie, maar ik ontdekte dat …

Gehele artikel: Cultuurfonds magazine_december-11

Cultuurfonds

Tags: , , , , , , , , , , , ,
 • KUNSTENAAR MAGAZINE
  HET HANGT AAN DE MUUR EN HET … kunstwerk is een foto met de titel ‘Hommage’, de kunstenares/fotografe is Maartje Roos (1986). HOMMAGE‘Ik maakte dit kunstwerk als hommage aan alle gedomesticeerde dierrassen die met uitsterven worden bedreigd’ vertelt Maartje Roos over haar kunstwerk. ‘Het is de afsluiting van een serie waar ik een aantal jaren […]
  Cultuurfonds Magazine
  Schilderen met de camera Interview in het Cultuurfonds Magazine van winter 2023/2024, in de rubriek ‘SUCCES!’ door Ellen Segeren. Je maakt fotografische kunst. Wat is hiervan de oorsprong? “Als meisje tekende ik graag dingen na en ik combineerde mijn tekeningen met kaarten en andere afbeeldingen. Ik was erg bezig met details. Mijn vader had een […]
  GROOT SNEEK
  In GROOT SNEEK ‘WaterSpiegel’ Fotokunst van Maartje Roos in het Fries Scheepvaart Museum Ze laat het verdronken starteiland Roekoepolle weer boven de golven uitkomen en de weilanden rondom Sneek onder water lopen. Artistiek fotograaf Maatje Roos uit Heerenveen creëert levensechte beelden die eigenlijk niet bestaan. Tot en met 25 februari is het werk van Maartje […]
  Leeuwarder Courant Cultuur 13 oktober 2023
  Leeuwarder Courant 13 oktober 2023, pag. 28 ‘WaterSpiegel’, silhûetten fan de kust interview door Gitte Brugman “Eksposearjen yn in museum, dat is dochs wat oars as yn in galery.” Fotograaf Maartje Roos toont in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek haar nieuwste expositie WaterSpiegel met vier nieuwe werken, waarvoor ze uitgebreid het archief in dook. In […]
  MB tijdschrift van museum Blevédère
  Anemone Coronaria in het tijdschrift MB van Museum Belvédère. APRIL 2023 | 15e JAARGANG | No 47 o.a. met korte verklarende teksten van verschillende aan de tentoonstelling Als de dood deelnemende kunstenaars over hun werk.
  ALS DE DOOD
  Anemone Coronaria in het tentoonstellingsboekje Als de dood van de gelijknamige tentoonstelling in Museum Belvédère (11 februari | 11 juni 2023) Verkrijgbaar op verschillende platforms. Uiteraard ook in de Museumwinkel en website van Museum Belvédère.
  Life Framer
  Life Framer Interview Inspiration ‘My Favorite Shot’ My Favorite Shot
  de Volkskrant
  Lotje in de special ‘De 22 mooiste wetenschpasbeelden van 2022, geduid door 22 wetenschappers’ van de Volkskrant. Van een ijsbeer die intrekt in een verlaten woning tot de diepste beelden ooi van ons heelal. 22 experts duiden de mooiste wetenschapsbeelden van het jaar, samen met de wetenschapsredactie van de Volkskrant. … pagina 5Een ‘oer-Hollands’ beeldHet […]
 • error: Het is niet toegestaan inhoud van deze site zonder toestemming te kopiëren.