test

test

Fotoregisseur van eigenzinnige magische werelden

Maartje Roos maakt geen foto’s, ze creëert beelden, schilderachtige beelden waar de mens en de wereld maakbaar lijken. Met behulp van haar creatieve geest, inlevingsvermogen, fotografische kennis en het digitale palet zet Maartje de werkelijkheid naar haar hand.

Beeldende fotokunst

Maartje Roos gebruikt fotografie om verhalen te kunnen vertellen in één beeld dat is opgebouwd uit verschillende beeldelementen. Haar werk lijkt een fotografische antwoord op de schilderkunst van de Oude Meesters, waarbij identiteit, natuur en historie terugkerende onderwerpen zijn. De samengestelde composities die op verschillende locaties gemaakt worden geven een geheel eigen, vaak vervreemdend of romantisch beeld. Er is altijd zorgvuldig over elk beeldelement nagedacht. Genadeloos in haar zoektocht en met engelengeduld regisseert en componeert ze haar foto’s tot in het kleinste detail waarmee ze haar kunstwerken voorziet van haar unieke signatuur. Identiteit, natuur en historie zijn steeds terugkerende onderwerpen in haar autonome werk.

Maartje Roos (1986) studeerde cum laude af aan de fotoacademie te Groningen. Ze behaalde diverse nominaties, werd uitgeroepen als één van de 100 nieuwe fotografie talenten 2014, werkt in opdracht voor diverse gerenommeerde bedrijven en filmproducenten, mag zich X-photographer Fujifilm Nederland noemen, maakt kunst op maat in particuliere kringen, exposeert in binnen- en buitenland, wordt gepresenteerd door verschillende galeries op kunstbeurzen zoals de PAN en KunstRAI te Amsterdam sinds 2021, ontving de Talentprijs 2021 Cultuurfonds Fryslân van het Prins Bernard Cultuurfonds en won in 2022 de prestigieuze Prix de la Photographie, Paris categorie Natuur met haar serie Cultureel Levend Erfgoed ‘de laatsten in hun soort’ Schilderen met fotografie ‘Ik gebruik mijn fotocamera zoals een kunstschilder verf gebruikt. Door verschillende elementen te fotograferen en te combineren, boetseer ik naar eigen inzicht een geheel nieuwe voorstelling. Mijn werk is soms surrealistisch en een andere keer hyperrealistisch. Wat het witte doek voor de kunstschilder is, is bij mij een digitaal vlak. Het lijkt daar mee te beginnen maar daarvóór is al héél wat vooraf gegaan…

Het begint met ideeën en schetsen Na het idee volgt een uitgebreid onderzoek naar het onderwerp maar ook de zoektochten naar de juiste beeldelementen: locaties, voorwerpen, modellen, kleding, weertype, jaargetij en ideale tijdstippen van fotografie. Soms moeten voorwerpen of kleding speciaal gemaakt of omgebouwd worden of moet ik wachten op de winter omdat dan bijvoorbeeld de knotwilgen worden gesnoeid die mij het zicht belemmeren of juist de zomer omdat alleen dán de zon hoog genoeg komt te staan om het stukje gebouw wat ik nodig heb in het juiste licht te zetten. Beetje bij beetje regel, regisseer en fotografeer ik alle elementen en componeer en boetseer ik het beeld op. Het proces van idee naar eindbeeld kan weken, maanden, maar ook jaren in beslag nemen. Dit is, en ik ben, afhankelijk van veel factoren.

Identiteit, historie en natuur Mijn werken zijn kleine zoektochten naar verbinding van tijd en ruimte. Van heden, verleden maar ook toekomst en de onderliggende invloed op elkaar. Ik leg vast wat verdwijnt of verandert en voeg het eeuwige toe van plaatselijk overgeleverde verhalen. Vaak levert één beeld van mij meerdere verhalen en bestaat letterlijk en figuurlijk uit verschillende lagen. Tijd en ruimte speelt geen rol meer, niets is toeval en alles is mogelijk. Terug naar de 16e of 17e eeuw naar Leeuwarden met Us Heit of Saksia van Uylenburgh, of naar Brabant met Vincent van Gogh bij de familie De Groot in Nuenen 1885. Het kan allemaal…” Bij interesse in een bepaald werk kunt u contact opnemen met Maartje voor de beschikbaarheid en/of om een afspraak in te plannen. Tevens kunt u contact opnemen met de galeries die haar vertegenwoordigen. Meer informatie over de werken die zijn aan te kopen vindt u onder KUNSTCOLLECTIE

error: Het is niet toegestaan inhoud van deze site zonder toestemming te kopiëren.