Expositie in Wintersalon
Breksdyk 44 | Oudega – gem. Sudwest Fryslân

 

Foto’s & schilderijen
Maartje Roos | Gerrit Wijngaarden | Reny Kramer

 

12 nov. | 31 dec. 2016
Za. & Zo. 13.00 – 17.00 uur en op afspraak

Facebook Wintersalon

 

 

 

 

Informatie over de kunstenaars op www.vanplan.nl :

Maartje Roos (1986)
Maartje Roos studeerde in 2010 Cum Laude af aan de fotoacademie. Zij gebruikt het medium fotografie om haar verhalen in één beeld te kunnen vertellen. Haar fotografie is niet de exacte weergave van de werkelijkheid, maar een uit fotografische beeldelementen opgebouwd beeld. Een schilder kan zich bij het schilderen van bijvoorbeeld een landschap aan de waarneming houden, toch heeft hij de mogelijkheid om naar eigen inzicht belangrijke elementen voor de betekenis of compositie van het schilderij toe te voegen of weg te laten. Dat vindt zij zeer interessant en eigenlijk doet zij dat ook. Met een bestaande werkelijkheid als achtergrond vertel zij met het componeren van diverse beeldelementen haar verhaal.
Het moeilijke is dat het wél gefotografeerd moet worden, dus het moet er wel zijn. Authenticiteit is belangrijk. Voor haar betekent het dat de gefotografeerde beeldelement daadwerkelijk een relatie met het verhaal moeten hebben. Het maken van de fotowerken is erg arbeidsintensief en er zit ook veel onderzoekstijd in. Het verhaal en de beeldelementen moeten wel kloppen.

Reny Kramer (Joure 1963)
Reny Kramer studeerde aan de Academie voor beeldende kunsten Minerva, Groningen en woont en werkt in Zuidhorn. Reny put haar inspiratie uit alles wat leeft en vergankelijk is. Het kwetsbare verbeelden en het ontastbare zichtbaar maken is haar drijfveer.
Vanuit portret- en modelstudies en visualisaties komt zij al schetsend tot een opzet voor een schilderij. Deze heeft vaak een fictief (vrouwelijk) personage als onderwerp. Al doende laat zij dit personage groeien en ontstaat er een persoonlijkheid. Een persoonlijkheid waarvan het beeld niet alleen door houding en vorm bepaald wordt, maar vooral door een gemoedstoestand. Bij haar schilderijen bouwt zij de verfhuid laag over laag op en haal deze gedeeltelijk weer weg. Hierbij gebruikt zij acryl- en olieverf. Soms verwerkt zij vloeipapier, zijde en draad in een schilderij.

609255.jpeg

Gerrit Wijngaarden (Dedgum 1963)
Nadat hij begonnen was met het schilderen van bijna uitsluitend stillevens heeft de onderwerpskeuze van Gerrit Wijngaarden zich langzamerhand uitgebreid naar trompe lóeils, (profiel) portretten, landschappen, interieurs en “magische realistische” voorstellingen. De rode draad door zijn werk vormt de stilte met vaak een bepaalde dreiging of melancholie op de achter- dan wel de voorgrond. In veel van zijn stillevens gaat het om de zogenaamde abstracte waarden zoals kleur, vorm, compositie, contrast en stofuitdrukking. In de landschappen en interieurs is het levensgevoel van de kunstenaar sterker terug te vinden. Gerrit Wijngaarden exposeert regelmatig, maakt vrij werk en in opdracht.