editie groot | oplage 07 + 2AP
editie klein | oplage 09
• editie groot nr. 01 | 102 x 110 cm | Fine art pigmentprint + vernis in notenhouten baklijst
Sjors
CULTUREEL LEVEND ERFGOED
‘de laatsten in hun soort’
Een serie over met uitsterven bedreigde landbouwhuisdierrassen
Sjors, Drentse prins van Oranje
Hier zit Sjors, een fluweelzachte Thrianta. Dat klinkt misschien wat vreemd voor een oud-Nederlands konijnenras, maar Thrianta is allesbehalve een toevallig verzinsel. Het is het oude woord voor Drenthe. En een Drent? Dat is dit konijn, in hart en niertjes. Én een chauvinist, volgens de overlevering.
Konijnenrassen stammen af van het Europese wilde konijn. De Romeinen waren de eerste die konijnen als huisdier gingen houden. Ze ontdekten het dier tijdens de verovering van Spanje en raakten verknocht aan het smakelijke vlees. Wist u trouwens dat een konijn geen knaagdier is, maar een haasachtige?
De Thrianta is een Nederlandse creatie van de heer Andreae, leraar en geneticus uit Assen. Kort voor de Tweede Wereldoorlog besloot Andreae om een zuiver effen oranjekleurig konijn te fokken. Het verhaal gaat dat het een protest tegen de Duitsers was. Op 1 mei 1949 werd het ras officieel erkend. Helaas werd de Thrianta niet erg populair en verdween het zelfs enige tijd uit Nederland. Dankzij verschillende fokkers en de import van gelijkende konijnen, is de Thrianta teruggekeerd in Nederland. In 1976 is er zelfs een speciaalclub opgericht voor dit bijzondere oranje-boven-konijn. Inmiddels zijn oud-Nederlandse konijnenrassen, met hun unieke verschijningen, erg geliefd bij kleindierliefhebbers.
“Toen ik onderzoek deed naar boerderijstijlen in Drenthe, werd mijn oog vooral getrokken door de oude schuren bij die boerderijen, die met het Drentse vlechtwerk; prachtig! Deze wandversiering, vlak onder de dakrand, is vandaag de dag een kostbare klus, maar is ooit uit schaarste geboren. Als boeren geen planken meer hadden – hout was relatief duur – om het bovenste deel van de schuurwand af te timmeren, dan gebruikten ze stro. De gekruiste strobindingen waren ook nog eens fraai, eenvoudig aan te brengen en zorgden voor goede ventilatie.”
Hulstlander konijn
In mijn zoektocht naar Sjors, de Thrianta, stuitte ik op de nog zeldzamere, temperamentvolle witte Hulstlander. Hij, Joris, heeft (nog) geen ode gekregen, maar is wel te vinden op het werk ‘Een Hommage’ uit deze serie. Het ras kent zijn oorsprong in de Hulstlanden, een streek tussen Zwolle en Ommen.
Thrianta
Status: bedreigd
Aantal voedsters: 350
Hulstlander
Status: kritiek
Aantal voedsters: 60
Dank aan:
Gerda Nijenhuis (eigenaresse Joris), Thrianta en Hulstlander Club en Heleen van der Velde (eigenaresse Sjors).