editie groot | oplage 05
editie klein | oplage 20
editie groot nr. 02 | 105 x 70 cm | te bezichtigen op afspraak in Heerenveen

Erpel, 1885 Nuenen

‘Gisteravond zag ik door het raam van een boerenwoning een gezin aan de aardappel en de schoonheid daarvan liet me niet meer los’. Dit is een zin uit één van de vele brieven die Vincent van Gogh naar zijn broer Theo schreef. Vincent beschrijft hier wat de aanleiding is geweest van zijn schilderij ‘De Aardappeleters’. En dát moment heb ik als uitgangspunt gebruikt. Daadwerkelijk op de plek waar de woning van familie de Groot, de aardappeleters, heeft gestaan, heb ik een beeld gecreëerd wat Vincent, toen in 1885 zag. Met uitzicht op de molen ‘De Roosdonck’, geregeld terug te vinden op Vincent zijn schetsen en schilderijen, het boerenland en de boer met zijn gezin gezamenlijk aan het avondmaal.

De boerderij die gebruikt is staat op de Broekstraat 63 in Mierlo, gebouwd tussen 1750 en 1800 en behoort tot de oudste en meest originele panden van Mierlo.

Zonder de hulp van het Vincentre en met name Louis Bressers uit Nuenen, was het mij niet gelukt om dit fotobeeld waarheidsgetrouw te kunnen creëren.
Maar ook zeker dank ik de volgende personen en instellingen voor hun hulp en inzet: Boerenbondsmuseum Gemert, in het bijzonder Kees van Oosterhout. (Achtergrond in de woning, koeien en de pootstok). De Sûkerei (vorkjes). Richard Sinon (olielamp). Spitkeet (stoelen). Nathalie en Sylke Heijnis (model). Jan Kruize (model). Dineke van der Veen (bord en tafelkleed). Kledingverhuur Friesland (kleding aardappeleters).

Tags: , , , ,