editie groot | oplage 15
editie klein | oplage 35

De Twa Tuorren | Master fan alle Ringen
The Two Towers | Lord of the Rings

Dit is de speciale fotokunstversie van het beeld wat ik gecreëerd heb voor het boekomslag van De Twa Tuorren. De Twa Tuorren (The Two Towers), het tweede deel van Liuwe Westra’s Friese vertaling van J.R.R. Tolkiens meesterwerk The Lord of the Rings (Master fan Alle Ringen).

De magische wereld van Tolkien, de eindeloze grasvlakten van Rohan heb ik  ‘verbeeldtaalt’ naar de Greidhoeke van Friesland.


Kunstproject ‘De Twa Tuorren’
Het mooiste boek in het mooiste Fries

Liuwe Westra kwam bij mij met het idee en de vraag om voor zijn Friese vertaling van The Two Towers waar hij mee bezig was een magisch Fries Tolkiens fotobeeld te maken voor het boekomslag. Een aantal elementen waren belangrijk voor Liuwe. ‘Ik ben geboren en getogen in de Greidhoeke.
Woonachtend in Lollum en dominee in de Friese gemeenten Lollum-Waaksens en Burchwert-Hartwert-Hichtum. In dit deel van Friesland zou het fotobeeld zich af moeten spelen. Deze omgeving is mij zeer dierbaar en heb ik voor ogen gehad tijdens de vertaling.’
Er moesten twee torens op, de ene is het ‘goede’ en het ander het ‘kwaad’. Het kwade een verwrongen toren. De witte Shadowfax van Gandalf moest natuurlijk een prachtig zwarte Fries worden. ‘En,’ zei Liuwe, ‘het zou mooi zijn dat ik de ‘Gandalf-figuur’ kan zijn.’

Zomer 2016 ben ik aan de slag gegaan. ’s ochtends vroeg… ’s avonds laat… elk stukje toren of landschap was weer op een ander tijdstip het mooist in het licht. Torens beklommen, einden gelopen voor het mooiste stukje landschap en weg moeten rennen voor een op hol geslagen paard… Ik heb mijn uiterste best gedaan om de magische wereld van Tolkien, de eindeloze grasvlakten van Rohan te ‘verbeeldtalen’ naar de Greidhoeke van Friesland. De torens en alle elementen zijn terug te vinden in het Friese landschap! En… naar het verhaal van de ‘Zwarte Shadowfax’, mag je Liuwe zelf vragen.

Tags: , , , , , , , , , ,