Leeuwarden Lonkt

Willem Lodewijk van Nassau (1560 – 1621)
Us Heit

Het Stadhouderlijk Hof
Najaar 1587

Willem Lodewijk, stadhouder van Friesland, vertrekt naar Franeker om afspraken te maken over de huwelijksvoltrekking tussen hem en zijn nicht Anna, dochter van Willem van Oranje.

Kom kijken! Expositie ‘Leeuwarden Lonkt’ in Kleintheater De vier pelikanen te Leeuwarden t/m 28 januari 2018.


De serie
Leeuwarden Lonkt
Fotobeelden vanaf de 16e eeuw

Leeuwarden heeft de afgelopen eeuwen veel beroemdheden voortgebracht die de stad en de provincie op de kaart hebben gezet. Een aantal van deze beroemdheden treden wederom naar buiten om de stad nogmaals op de kaart te zetten.

Maartje Roos heeft fragmenten uit het leven van beroemde Leeuwarders op eigentijdse wijze in beeld gebracht. Herkenbare locaties en elementen van de huidige stad, zijn gebruikt om terug te gaan in de tijd. Zo is bijvoorbeeld het Stadhouderlijk Hof te zien in oude gedaante, door gebruik te maken van moderne fototechnieken en de nog aanwezige onderdelen van gebouwen in de stad.

In totaal hebben, tot nu toe, 33 figuranten geposeerd in historische kostuums. Zijn er drie honden, drie paarden, een kat en vogels voor de lens verschenen. Mocht bij hoge uitzondering in de Stijlkamer van het Princessehof gefotografeerd worden. Moest er speciaal balletkleding gemaakt worden. En is het een hele zoektocht geweest om de juiste balletzaal, kinderwagen, vleugel, spiegel en auto uit desbetreffende tijdsgeest te krijgen. Zelfs de daadwerkelijke inboedel van Troelstra werden voor het eerst na vijftien jaar weer uitgepakt uit de opslag van Tresoar in Winschoten.

Het publiek ziet t/m 28 januari 2018 in de Jugendstil zaal van Kleintheater De vier Pelikanen op een verassende en intieme sfeer fragmenten uit het leven van Greetje Zelle (Mata Hari), Willem Lodewijk en zijn Anna, Marijke Meu en Johan Herman Knoop, Pieter Jelles Troelstra en Nienke van Hichtum, Slauerhoff, Saskia van Uylenburgh en Rembrandt. Alle fragmenten spelen zich af in Leeuwarden. 

www.devierpelikanen.nl

 

Tags: , , , , , ,